Süre:
3 ila 5 gün
Zaman:
Kış ayları hariç tüm yıl
Görülecek Yerler:
Karacadağ, Harran, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Takoran Vadisi, Birecik, Halfeti, Karaali Kaplıcaları, Ceylanpınar
Neler var?Trekking, kuşgözlemciliği, yaban hayat fotoğrafçılığı, agroturizm ve köy yaşamı, botanik, su sporları, kaplıca ve SPA
Öne Çıkan Yerler:
Karacadağ, Harran, Bazda Mağaraları, Han-el Ba’rür, Şuayib Şehri, Soğmatar, Sanem Mağaraları, Karahan Tepe, Fırat Nehri, Eski Halfeti, Ceylanpınar, Göbekli Tepe
Tur Özeti:
Şanlıurfa ve ilçelerindeki doğal yaşam alanlarının keşfedilmesi
TUR DETAYI
Dünyanın en özel ekosistemlerinden birine sahip olan Şanlıurfa, karasal iklim ile çöl ikliminin geçiş bölgesi olduğundan dağ, bozkır ve yarı çöl ekosistemlere sahiptir. Bu nedenle çok farklı bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapar. Bu özel ekosistem, birçok “ilk” ve “tek”i bünyesinde barındırır. Siyez (Einkorn) buğdayının ilk kez kültüre alındığı Karacadağ ve etekleri bugün önemli bir bitki ve doğa alanıdır.
Üç farklı sığırkuyruğu bitkisinin yaşam alanı olan Ceylanpınar, Verbascum stepporum adlı sığırkuyruğu bitkisinin dünyada bulunduğu tek yerdir. Ceylanpınar ve Akçakale ovaları birçok bozkır türüne yaşam alanı sağlar. Turaç (Francolinus francolinus) ve kılkuyruk bağırtlak (Ptercoles alchata) kuşlarının yaşam alanları bu iki ovadadır. Bunun yanında bu ovalar kış aylarında toy (Otis tarda) ve sürmeli kızkuşunu (Vanellus gregarius) misafir eder. Sadece Fırat Nehri’nde yaşayan Fırat kaplumbağası (Rafetus euphraticus) da bu topraklarda görülebilecek özel bir türdür. Bölgede bulunan Harran Harabeleri, sadece tarihi ve kültürel açıdan değil doğal açıdan da önemlidir. 2001 yılında keşfedilen ve dünyada sadece Harran’a özgü olan Harran kertenkelesi (Acanthodactylus harranensis), Harran Harabelerindeki deliklerde ve üzerlik bitkilerinin kökleri arasında yaşar.
Kuşlar, Mezopotamya’nın hayat verdiği yaban yaşamının önemli kısmını oluşturur. Kelaynak (Geranticus eremita) bu kuşların en önemlilerinden biri. Nesli dünyanın diğer yerlerinde tükenmiş ve yaklaşık son 250 bireyi bugün Urfa Birecik’te Fırat Nehri’nin hemen kenarında yaşıyor ve ürüyor. Bu özel kuşun neslinin tükenmemesi için çok özel çalışmalar yapılıyor, çok çaba sarf ediliyor. Bölge sadece kelaynakların değil, daha pek çok yarı çöl habitatında yaşayan kuş türünün yaşam alanı. Halfeti’den başlayıp Suriye sınırına kadar Fırat Nehri’nin iki tarafı kuş gözlemlemek için ideal alanlar. Özellikle ilkbahar aylarında sayısız kuş türü Fırat Nehrinde gözlemlenebilir. Sadece Türkiye’nin bu bölgesinde rahatlıkla görebileceğiniz kelaynak (Geranticus eremita), Irak Yedikardeşi (Turdoides altirostris), Kum Kekliği (Ammoperdix griseogularis), Yeşil Arıkuşu (Merops persicus), Çöl Koşarı (Cursorius cursor), Sürmeli Kız Kuşu (Vanellus gregarius), Toy (Otis tarda), Çizgili İshak Kuşu (Otus brucei), Alaca Yalıçapkını (Ceryle rudis), Turaç (Francolinus francolinus) ve çöl toygarı (Ammomanes desertii) Şanlıurfa’da yaşar. Karaali Kaplıcaları, kaplıca, sağlık ve SPA turizmine olanak verirken, Halfeti önemli bir dalış ve su sporları merkezi durumundadır.